header

 

home

profile

history

products

we-sell

contact

 

 

 

History


Vechea fabrica de sticlarie din Turda a luat fiinta in anul 1921.

Principalul fondator al Fabriicii a fost Banca Centrala pentru Industrie si comert S. A. cu sediul in Cluj. care a elaborat si publicat un prospect de constituire.
Printre Fondatori fabricii se afla si Banca Agrara S. A. Privilegiata Cluj, Dr. Victor Bontescu (fost ministru al Industriei si Comertului), Ionel Comsa (fost secretar general al Comertului), ing. Virgil Dessila, ing. Vasile Lazar (Directorul Societatii "Energia Ardealului", Simion Mendel Lazar (mare proprietar, directorul fabricii de bere Turda), ing. Dr. Tom Schier (fost director general al fabricilor de sticla si cristal "St. Gobain", Germania).

Construirea fabricii a inceput in  toamna anului 1921, intrand in probe tehnologice in august 1922 astfel incat in luna septembrie ale aceluiasi an incepand productia.
Din documentele cercetate mai rezulta ca, in decembrie 1921, concomitent cu cu desfasurarea lucrarilor pe santierul fabricii, s-a inceput construirea locuintelor pentru lucratorii calificati veniti de peste hotare, in calitate de specialisti in fabricarea sticlei, din tari cu traditie in acest domeniu de activitate, cum erau: Germania, Polonia, Cehoslovacia,, Italia, etc.

La inceputul activitatii fabricii au functionat doua cuptoare mici in care se producea sticla verde iar in anul 1923 a inceput productia la cuptorul al doilea. In urma bilanturilor facute de consiliul de Administratie asupra rezultatelor obtinute la capitolul beneficii, vazandu-se ca rentabilitatea este asigurata din plin,, s-a hotarat, la sfarsitul anului 1923, sa se construiasca inca un cuptor. Din acel moment 3 cuptoare realizau o productie de 2,5 to zilnic, obtinindu-se de aceasta data sticla alba.

In anul 1926 s-a construit si s-a dat in functiune al 4-lea cuptor pe amplasamentul cuptoarelor 1-2 iar in anul urmator si cuptorul nr. 5.
Intrarea in functiune in anii 1926 - 1927 a celor doua cuptoarea dus la o dublare a productiei fata de 1924.

Paralel cu construirea cuptoarelor de topit sticla, au fost puse in functiune si cuptoarele de recoacere, s-au construit ateliere de finisare, slefuire, sculptare, pictare.
Aceasta dezvoltare a determinat si si necesitatea infiintarii unui atelier de samotare pentru fabricarea produselor refractare (blocuri, caramizi etc)

Pana in anul 1929 s-au realizat sporuri de productie, intrarea in criza a facut sa se sisteze si si lucrarile de investitii, iar productia a inregistrat cele mai mari scaderi.In anii 1930 - 1931 odata cu criza s-a agravat atangand punctul culminant la mijlocul anului 1932, dupa care au incput manifestari ale unor semne de inviorare si depasire a stadiului de criza.

Analizand modul cum a evoluat sub aspect numeric forta de munca, constatam ca, in ziua in care fabrica a inceput sa dea prima productie, erau aproximativ 300 de oameni.. La sfarsitul anului 1922 s-a ajuns la 374 . Sticlarii specializati la acea data erau formati din: polonezi, germani, cehoslovaci, italieni si altii, in total mai putin de 50.

Dupa 4 ani de la intrarea in functiune, in 1926, numarul salariatilor a sporit la 615, din care acum 509 erau romani i numai 106 erau straini. In 1928 s-a ajuns la 850 de angajati dintre care peste 750 erau romani. In anul urmator, din totalul sticlarilor calificati 30 la suta erau romani.

La sfarsitul anului 1933, se realizase o productie de 4271 tone. Incepand cu anul 1934 activitatea fabricii s-a concentrat asupra perfectionarii instalatiilor vechi si a construirii de noi agregate, ca urmare a marilor comenzi pe care le aveaq de onorat.

In anul 1936 a inceput construire unei sectii de geamuri care, in acelasi an a si intrat in productie si a functionat pana in anul 1938.

Construirea de obiective noi, sporirea numarului de salariati au facut ca productia fabricii sa creasca de la 6,3 milioane kg in 1940, la peste 8,5 milioane kg in 1941.Este de mentionat ca la acest spor de productie a contribuit sectia de fiole prin importarea a doua masini.

Cu toate greutatile cauzate de razboi, in anul 1941 s-a obtinut cea mai ridicata cifra de afaceri de la infiintare, pana in acel an.

Dupa anii 1944, intreaga munca de refacere a fabricii, repunerea in functiune a utilajelor, au dus la sporirea numarului de salariati, care, in 1945 era de 1135, in 1946 de 1350, iar in 1947 de 1443.

Perioada 1949 - 1965 este caracterizata prin cresterea capacitatilor existente, ca urmare a inzestrarii cu utilaje noi, mecanizarea si automatizarea unor procese tehnologice.
- prioma instalatie automata de tras tuburi de sticla din tara
-10 masini de confectionat fiole
-prima linie automata de fabricat butelii
- doua masini automate pentru fabricarea flacoanelor din tuburi de sticla
-instalatie pentru fabricarea oxigenului, necesara prelucrarii la flacara
-18 masini Couquelet pentru fabricarea fiolelor

Perioada 1966 - 1968 este caracterizata prin reconstruirea totala a intreprinderii in cadrul modernizarii si sistematizarii, asezarea procesului tehnologic intr-un flux continuu, si construirea unui atelier scoala modern

Perioada 1969 - 1971 marcheaza o dezvoltare a capacitatilor de productie, prin inzestrarea intreprinderii cu masini automate, cu caracteistici tehnice superioare.

 

 

 

img_index